Verband tussen diabetes type 2 en taalproblemen bij vrouwen

Uit een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Diabetologia blijkt dat er een relatie bestaat tussen diabetes type 2 en taalproblemen bij vrouwen. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Volgens de onderzoekers kan dit ook leiden tot taalproblemen, die mogelijk een voorbode zijn van vroege dementie.

Taalproblemen

Dr. Laura Ekblad, onderzoeker aan de Universiteit van Turku, zegt dat niet alle vrouwen die insulineresistent zijn een cognitieve handicap of dementie ontwikkelen op latere leeftijd. Toch is er volgens een andere expert een groeiend verband te zien dat type 2 diabetes kan leiden tot geheugenproblemen. Insuline is een hormoon dat cellen helpt om suikers uit eten te gebruiken als brandstof. Als iemand insulineresistent is dan produceren ze nog genoeg insuline maar werkt het niet effectief.

Verbale spreekvaardigheid

Het genoemde onderzoek vond plaats onder 6000 mensen in Finland in de leeftijd van 30 tot 97. De onderzoekers testten de gezondheid van het brein door middel van verschillenden tests waaronder verbale spreekvaardigheid, het niveau waarom we woorden produceren. Om dit te testen moesten de vrijwilligers zo veel mogelijk dieren noemen in 60 seconden. Ook keken de onderzoekers of de proefpersonen insulineresistent waren of niet en of ze een gen hadden dat gelinkt is aan een hoger risico op het krijgen van Alzheimer.

Gezondheid van de hersenen

Volgens Fargo roept deze studie meer vragen op dan dat deze beantwoordt. De enige manier om deze antwoorden te krijgen is door nog meer onderzoek te doen. Wel is het zo dat vrouwen zich bewust moeten zijn dat lifestylefactoren, zoals dieet en beweging, van invloed kunnen zijn op de gezondheid van de hersenen, zelfs al in jonge jaren. Het onderzoek toont de relatie alleen aan bij vrouwen, niet bij mannen. Het is niet precies duidelijk waar dit door komt.


Top