Update Google Translate zorgt voor genderneutrale vertalingen

Google Translate werkt het best voor het vertalen van individuele woorden. Prima als je de context van een buitenlandse tekst wilt begrijpen. De laatste jaren is de zoekmachine van Google flink verbeterd en zijn de vertalingen van betere kwaliteit. Omdat de technologiegigant al een tijdje aangeklaagd wordt vanwege de genderspecifieke bias in haar vertalingen, heeft Google besloten daar nu verandering in aan te brengen.

Genderspecifieke vertalingen

Voorheen liet Google Translate maar één vertaling zien voor woorden die zowel een vrouwelijke vorm als een mannelijke vorm hebben. Dit hebben ze gewijzigd door de voorkeur in geslacht te laten verdwijnen en nu alle mogelijke genderspecifieke vertalingen te tonen.

Zo worden de woorden ‘dokter’ of ‘sterk’ in de mannelijke vorm weergegeven, terwijl ‘verpleegkundige’ de vrouwelijke vorm laat zien. Met de wijziging die Google heeft doorgevoerd worden nu zowel de vrouwelijke als de mannelijke vertalingen voor woorden in de geselecteerde talen weergegeven.

Geselecteerde talen

Deze genderspecifieke vertalingen zijn momenteel alleen beschikbaar voor het vertalen van afzonderlijke woorden uit het Engels naar onder andere de volgende talen:

  • Frans
  • Portugees
  • Spaans
  • Italiaans

Voorlopig is de talencombinatie Turks-Engels het enige talenpaar dat vrouwelijke en mannelijke vertalingen voor zinnen kan vertalen.

 

Het persoonlijk voornaamwoord in de derde persoon enkelvoud blijft steeds hetzelfde in het Turks: ‘o’. Dus wanneer je voorheen in Google Translate de zin ‘o bir doktor’ in het Turks intikt, dan kreeg je standaard ‘hij is een dokter’. Na de update komt de zoekmachine terug met twee vertalingen: ‘zij is een dokter’ en ‘hij is een dokter’.

Gendergelijkheid

Door genderspecifieke vertalingen te tonen voor bepaalde talen wil Google een rechtvaardigere AI en gendergelijkheid promoten. Zo denken ze ook al na om vertalingen toe te voegen voor personen die zich niet als een specifiek gender identificeren en willen ze gendervooroordelen in andere Google-producten wegnemen zoals het automatisch aanvullen van zoekopdrachten.

De update werkt momenteel alleen nog in Chrome- en Firefoxbrowsers. Na verloop van tijd zal de update ook beschikbaar worden voor iOS en Android. Daarnaast wil Google deze functie ook op andere talen gaan toepassen.


Top