Top 10 meest gebruikte talen op internet

Er zijn zoveel verschillende talen te vinden op het internet. Hoe weet je nu naar welke taal je je website moet laten vertalen? Engels staat met stip op nummer 1. De dominerende positie van de Engelse taal is niet zo gek want bijna iedereen spreekt Engels. Toch is er ook een grote vertegenwoordiging van andere talen die op het internet aanwezig is. Het feit dat internet open is voor iedereen zorgt ervoor dat ook je diensten of producten wereldwijd kunt aanbieden. Het laten vertalen van je website is hiervoor een must.

Hieronder een overzicht van de top talen die volgens de metingen van Internet World Stats worden gebruikt op het internet. Zo kun je alvast wat ideeën opdoen.

Top 10 gebruikte talen op het internet

1. Engels

Volgens Internet World Stats gaat Engels online aan kop. De Engelse taal wordt door 25,3% van de internetgebruikers wereldwijd gebruikt. Natuurlijk is dit geen verrassing aangezien het Engels sinds jaar en dag het internet domineert. Het internet is zelfs opgericht met Engels als voertaal.

2. Chinees

Men gaat ervan uit dat Chinees de snelst groeiende taal in de wereld is en volgens Internet World Stats blijkt dat ook te kloppen. De Chinese taal staat op nummer twee en wordt door 19.8% van de internetgebruikers gebruikt. Met meer dan 1,35 miljard Chinees sprekenden in de wereld verdient deze taal absoluut een tweede plek op de ranglijst.

3. Spaans

Er zijn wereldwijd maar liefst meer dan 750 miljoen mensen die Spaans spreken. Ongeveer de helft hiervan zijn moedertaalsprekers. Dit betekent dat wanneer je toegang wilt hebben tot deze populatie je je website moet laten vertalen of lokaliseren. Spaans sprekenden zijn meer en meer op het net te vinden, dus hebben ze ook meer content nodig in hun eigen taal. Volgens de top 10 van Internet World Stats staat Spanje op plaats nummer drie en wordt deze taal door 8% van de internetgebruikers gebruikt. Men verwacht dat deze taal zal gaan stijgen in de toekomst.

4. Arabisch

Een aantal jaren geleden was het Arabisch maar een kleine taal op het internet. In 2015 stond deze taal niet eens in de top 10 van meest gebruikte talen op het web. Toch heeft het Arabisch zich ontwikkeld tot een van de meest gebruikte online talen. Zo waren er in 2013 maar 37% van de Arabisch sprekenden te vinden op het web. Drie jaar later zijn dat er meer dan 168 miljoen over de hele wereld. Hoewel de taal net niet in de top 3 staat, kan het een goede zet zijn om je website te laten vertalen of lokaliseren in het Arabisch.

5. Portugees

Net als Arabisch en Spaans, is ook de Portugese content enorm gegroeid sinds 2011. Maar 47% van de Portugees sprekenden was te vinden op het internet in 2013. Dat percentage is flink gestegen, want dit jaar zijn er zo’n 131 miljoen Portugees sprekenden wereldwijd. Dit betekent dat er minstens 4,1% van alle Portugees sprekende mensen actief zijn op internet. Het lijkt een vreemde eend in de bijt, toch staat het Portugees op plek nummer vijf.

6. Indonesisch/Maleisisch

Als je het niet met eigen ogen ziet, zou niemand geloven dat deze talen op plaats zes staan in de lijst. Met meer dan 98,9 miljoen gebruikers online, kan het interessant zijn om je website te laten vertalen in het Maleisisch/Indonesisch afhankelijk van je doelgroep.

7. Japans

Sinds 2011 staat de Japanse taal bekend als een van de meest populaire online talen. Net als Spaans, ontwikkelen Japans sprekenden veel nieuwe content online. Websitelokalisatie in het Japans zou zo maar eens meer verkeer en een verhoging van je ROI kunnen opleveren. 3% van de internetgebruikers is Japans, wat neerkomt op zo’n 114,9 miljoen gebruikers.

8. Russisch

De Russische taal is flink gegroeid met 103,1 miljoen online gebruikers. Het staat als zevende taal in de lijst sinds steeds meer mensen het Russisch zijn gaan gebruiken om online content toegankelijk te maken voor een groter publiek. In 2011 steeg het aantal Russisch sprekenden die het web opgingen met 41,5% en er zit nog steeds een stijgende lijn in.

9. Frans

Hoewel de meeste mensen hadden gedacht dat het Frans wel in de top 5 zou verschijnen, staat deze taal onderaan de lijst op nummer negen. Best verrassend aangezien het de officiële taal is in 29 landen en omdat Frankrijk erom bekend de taal hoog in het vaandel te hebben.

10. Duits

Volgens Internet World Stats is Duits de tiende meest gebruikte taal op het internet in 2015. Dit gegeven is niet veel gewijzigd. De meest recente metingen laten zien dat het Duits dit jaar wederom op nummer 10 staat in de lijst met 2,2% internetgebruikers.

Website vertalen of lokaliseren

Afhankelijk van je geografische ligging en je doelgroep, kun je ervoor kiezen om je website te lokaliseren of te vertalen. Het lokaliseren of vertalen van je website geeft je de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken. Buro Technische Vertalers is gespecialiseerd in websitelokalisatie en het vertalen van website van en naar elke gewenste taal. Vraag gerust een vrijblijvende offerte aan.


Top