Slim oordopje vertaalt realtime gesprekken

Lost in translation is iedereen die af en toe naar andere landen reist wel eens overkomen. Om dit probleem te verhelpen is Waverly Labs op het idee gekomen om de taalbarrière te dichten door ’s werelds eerste oorapparaat te maken met vertaalfunctie.

Dankzij dit nieuwe toestel zal een gesprek tussen mensen die allebei een andere taal spreken nooit meer met handen en voeten hoeven te verlopen. De Pilot, zoals de bedenkers het apparaatje noemen, bestaat uit twee oordopjes en kan via een bijhorende app op je smartphone worden bestuurd.

Geen science fiction

Star Trek-achtige taferelen, want het lijkt op de universele vertaler die personages in Star Trek gebruiken om aliens te verstaan. Het New Yorkse bedrijf Waverly Labs heeft het oorapparaat ontworpen en stelt mensen via technologie in staat om elkaar te verstaan, ook al spreken ze niet dezelfde taal. “Het is een droom om in een wereld te leven waar er geen taalbarrières meer zijn”, stelt een van de bedenkers. “Ik kwam op het idee toen ik een Frans meisje leerde kennen en met haar wilde praten.”

Slim oordopje vertaalt realtime

De makers van dit slimme oordopje willen niet verklappen hoe de technologie precies werkt. Met de oordopjes kunnen twee mensen in verschillende talen tegen elkaar praten terwijl ze elkaar in hun eigen taal horen. Hiervoor dienen wel beide personen een oordopje te dragen. Dit is ook een van de redenen waarom de oordopjes in paren worden verkocht, zodat je een paar kunt uitlenen aan de persoon met wie je wilt praten. De oordopjes werken ook als gewone headset. Twee vliegen in één klap.

Verkrijgbaar in de herfst

In de herfst van dit jaar zal de Pilot worden gelanceerd. Voorlopig zijn alleen nog realtime vertalingen beschikbaar tussen Engels, Spaans, Italiaans en Frans. Het bedrijf hoopt het aantal talen zo snel mogelijk uit te breiden met onder andere Arabisch, Hindi, Slavische en Afrikaanse talen.

Oordopje in actie

Een mooie gadget die vanaf 25 mei alvast te bestellen is via de website van Waverly Labs. De Pilot zal dan 129 dollar (114 euro) kosten. Wacht je tot de herfst dan kost het apparaatje je tussen de 220 en 265 euro. Misschien aan de dure kant, maar dan heb je wel een mooi stukje techniek in handen. Bekijk het filmpje om de oordopjes in actie te zien.

 

 

Ook Skype is hard aan het werken aan vergelijkbare technologie voor mensen die willen bellen in verschillende talen.


Top