Online shoppen in China goedkoper?

Online shoppen is enorm populair tegenwoordig. En hartstikke handig. Je vergelijkt eerst de verschillende webwinkels voordat je een aankoop doet. Hoe goedkoper, hoe beter. Of toch niet?

Webwinkel in China

Het fenomeen ‘webwinkel’ wint steeds meer aan populariteit. Niet alleen in Nederland en onze buurlanden, maar zeker ook daarbuiten. En zelfs aan de andere kant van de wereld. Bestelde je vroeger een boek bij een buitenlandse webwinkel, moest je de hoofdprijs betalen wat verzendkosten betreft. Tegenwoordig zijn de verzendkosten zo laag dat het zich loont om in het buitenland iets te kopen. En in China zijn producten vaak nog goedkoper.

Extra kosten betalen

Tenminste, zo lijkt het. Want wist je dat je douanekosten moet betalen bij elke aankoop en verzending buiten de Europese Unie? Voor een pakketje met een waarde van minder dan 22 euro geldt er een vrijstelling. Maar koop je bijvoorbeeld een smartphone van meer dan 150 euro dan betaal je niet alleen de douanekosten, maar ook nog eens extra invoerrechten. Zo wordt een goedkoop lijkende smartphone ineens een duur grapje als de postbode je pakketje komt bezorgen.

Vertaald naar Nederlands

De belangenvereniging voor webwinkels in Nederland, Thuiswinkel.org, krijgt steeds meer klachten van mensen die online shoppen en die uiteindelijk veel extra kosten moeten betalen. Veel bezoekers hebben niet eens in de gaten dat er invoerrechten en douanekosten betaald moeten worden. De websites zijn vaak helemaal in het Nederlands vertaald. Niemand die merkt dat het eigenlijk om een Chinese site gaat. Ook komt het veel voor dat webshops gemakshalve deze extra kosten verzwijgen.

Check voordat je koopt

Het devies luidt dan ook: bestel je een goedkoop product bij een website die je niet kent, zoek dan eerst uit of de website buiten de EU opereert en of je extra kosten moet betalen. Zo voorkom je verrassingen.


Top