Oh, je hebt een talenknobbel

Spreek je meerdere talen? Leer je makkelijk een nieuwe taal? Nou, dan heb je zeker een talenknobbel. Een veelgehoorde uitdrukking die je niet te letterlijk moet nemen. Je loopt natuurlijk niet de hele dag rond met een grote bult rond op je hoofd.

Grote bult

Vroeger dachten ze toch echt dat die grote bult bestond. Had je een goed ontwikkeld taalvermogen dan ging dat gepaard met het groeien van het hersengebied dat hiervoor verantwoordelijk was. En als je dan echt goed was dan zou het zomaar kunnen dat je brein tegen je schedel ging drukken. De zogenaamde talenknobbel dus.

Taalmachines

Volgens Max Louwerse, hoogleraar Cognitieve Psychologie en Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Tilburg, zijn mensen bekwame taalmachines. We verwerken dagelijks zo’n 16.000 woorden in de meest uiteenlopende zinsconstructies. Het woordenboekje in ons brein kent in totaal maar liefst 40.000. Met recht een flinke taalmachine!

Ritme en taal

En als je dan ook nog eens ritmegevoel hebt dan wals je vrijwel iedereen vrolijk voorbij. Amerikaanse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen met ritmegevoel een goed taalvermogen hebben. Zo reageren ze beter op spraakgeluiden dan de hersenen van mensen die geen goed ontwikkeld ritmegevoel hebben. Muzikale training zou dus kunnen helpen om de taalvaardigheid van kinderen te verbeteren.

Gouden Talenknobbel

Het leren van een taal is namelijk niet hetzelfde voor een kind als voor een volwassene. Het brein van een kind is volop in ontwikkeling en dus een stuk flexibeler. Kinderen zijn mede hierdoor vaker beter in staat om een taal te leren spreken zonder enig accent. Een mooi voorbeeld is de actrice Victoria Koblenko. Als 13-jarige kwam ze naar Nederland en spreekt de taal perfect. Daarnaast spreekt ze ook nog eens Russisch, Oekraïens, Engels, Frans en Duits. Een flinke talenknobbel dus die dan ook vorig jaar werd bekroond met de Gouden Talenknobbel van Van Dale.

Vertalen in elke taal

Buro Technische Vertalers beschikt ook over de spreekwoordelijke talenknobbel. Wil je iets laten vertalen in bijvoorbeeld de Engelse taal? Of juist in het Frans? Het maakt niet uit in welke taal, Buro Technische Vertalers vertaalt met plezier!


Top