Offline vertalen: Google Translate’s offlinemodus is flink verbeterd

Reis je veel voor je werk of doe je zaken in het buitenland? Dan is de Google Translate app voor je smartphone een handig hulpmiddel. Als je de taal niet spreekt, of niet goed genoeg spreekt, kun je dankzij de app snel iets opzoeken. Ook handig: spreek een zin in op je telefoon en laat deze zin vertalen zodat je met ieder willekeurig persoon op straat kunt communiceren.

Offline vertalen

Google biedt ook de optie om talen te downloaden zodat je deze ook offline kunt gebruiken. Hoewel we sinds 2017 geen roamingkosten meer betalen voor mobiel dataverkeer in Europa, geldt dit niet voor de hele wereld. Dus om er voor te zorgen dat de kosten niet de pan uitrijzen als je niet bent verbonden met WiFi, kun je ook offline gebruikmaken van Google Translate.

Nauwkeurigheid

Als je al vaker de offlinemodus hebt gebruik, heb je vast al gemerkt dat de resultaten niet zo geweldig zijn dan wanneer je verbonden bent met het internet. Dat komt omdat Google neural machine translation (NMT) gebruikt wanneer je met het internet verbonden bent om de nauwkeurigheid van de vertaling te verbeteren. Bij offlinegebruik gebeurde dit niet. Maar er is nieuws: sinds afgelopen week is deze functie ook beschikbaar gemaakt voor 59 offline talen.

Makkelijker te lezen

Kort gezegd zit het verschil in het feit dat NMT een zin als geheel vertaald in plaats van de zin woord voor woord te vertalen. Dit betekent dat er naar de context van de zin wordt gekeken en dat er een relevantere vertaling wordt geleverd die klinkt alsof een echt persoon aan het praten is in plaats van een machine. Zinnen die met de NMT-technologie worden vertaald, zijn eenvoudiger te lezen en dus ook beter te begrijpen.

Om bovenstaande te verduidelijken heeft Google een overzicht gemaakt van dezelfde zin die eerst met gebruik van Google’s phrase-based machine translation (PBMT) is vertaald en daarna met NMT zowel offline als online.

Afbeelding: Google

Google Translate

Heb je Google Translate al eerder offline gebruikt, dan ga je naar de app en download je de nieuwe versies van de talen die je nodig hebt voor offlinegebruik. Heb je nog nooit gebruikgemaakt van de offlinemodus, dan kun je de talen downloaden die je wilt door de app te starten en naar Instellingen te gaan en daarna naar Offline vertaling.


Top