Nieuwe technologie kan gedachten naar tekst vertalen

Onderzoekers hebben een nieuwe technologie ontwikkeld die mensen met een neurologische aandoening kan helpen bij het vertalen van gedachten naar tekst.

Vertalen van gedachten naar tekst

Deze technologie, genaamd BrainGate2, maakt gebruik van micro-electrode implantaten in de hersenen die gedachten realtime kunnen decoderen en omzetten in tekst. Dit doen ze door de hersenen te scannen op neurologische activiteit. De technologie kan geen gedachten lezen, maar het helpt gebruikers met een fysieke beperking om een cursor en een toetsenbord op een digitaal scherm te gebruiken zodat ze kunnen ‘schrijven’ wat ze graag willen communiceren.

De micro-electrode implantaten in de hersenen kunnen neurologische signalen die samenhangen met de intentie om bijvoorbeeld een arm te bewegen, realtime decoderen.

Navigeren zonder handen

Er zijn drie personen onderdeel geweest van deze studie. De implantaten zijn in een deel van hun motorische schors geïmplanteerd; dit is het deel van de hersenen die het uitvoeren van beweging controleert. Alledrie de deelnemers zijn verlamd vanaf hun nek en dankzij deze technologie zijn ze in staat om te surfen op internet, vrienden een berichtje te sturen en muziek te streamen.

Onderzoekers van de studie lieten weten dat de deelnemers goed konden navigeren op de gebruikersinterface zonder dat ze toegang hadden tot alle handelingen die we normaalgesproken gebruiken op een tablet (zoals klikken en slepen).

Geen kostbare aanpassingen

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers een hersencomputerinterface hebben ontwikkeld. Wat BrainGate2 anders maakt, is dat gebruikers op elke onaangepast apparaat kunnen navigeren, zoals een laptop, smartphone of tablet. Dus zonder dat hier aanpassingen aan moeten worden gebracht.

Er moeten nog zeker wat verfijningen worden doorgevoerd, maar het zou zo maar eens een reguliere oplossing kunnen worden om het leven van verlamde personen of mensen met een neurologische aandoening te verbeteren.

Daarnaast zijn personen met een fysieke beperking vaak aangewezen op speciale kostbare apparaten. Deze technologie kan communiceren goedkoper maken.


Top