Les in computertaal in plaats van vreemde taal?

Op de meeste middelbare scholen is het verplicht om een of meerdere vreemde talen te volgen. In Amerika willen sommige staten het leren van een vreemde taal vervangen door het leren van een computertaal.

Computertaal als vreemde taal

De wettenmaker, Chris Reykdal, riep vorige week dat middelbare scholieren de optie moeten hebben om Spaans of Chinees te laten vallen en daarvoor in de plaats twee jaar computer science te volgen. De reden is simpel. Er wordt een tekort aan mensen met informatie-vaardigheden verwacht. En om toch te voldoen aan de vreemde taaleisen voor schooltoelating willen ze nu computertaal als vreemde taal gaan aanbieden.

Wereldtalen

Volgens hem kan het staatsgeld dat nu aan vreemde talen wordt gegeven beter besteed worden. Het vreemde talenonderwijs gaat laat van start en leerlingen hebben er toch niet veel aan, aldus Reykdal. “We geven jaarlijks 100 miljoen dollar aan belastinggeld uit aan ons middelbare schoolsysteem om wereldtalen te onderwijzen, terwijl meer dan de helft van de leerlingen vier jaar later deze talen nooit meer gebruiken.”

Mensen uit het hoger onderwijs zijn het niet eens met het wetsvoorstel. Ook al herinneren ze zich niet meer veel van de Spaanse of Japanse lessen na hun middelbare schooltijd, de lessen hebben ze wel degelijk gevormd en de specifieke cultuur die ze hebben geleerd kunnen ze nu gebruiken in hun latere leven.

Wiskundge wortels

Saillant detail: ook belangenvereniging Code.org, die informatica-onderwijs promoot, vindt het geen goed idee. Computer science is meer dan alleen een programmeertaal leren. Het heeft diepe wortels in de wiskundig in plaats van de taalkundige aspecten.


Top