Volgens Kris Hammond, een onderzoeker aan de Northwestern University in Illinois, zal over een jaar of tien 90% van het dagelijkse nieuws niet meer door journalisten worden geschreven, maar door zogenaamde tekstbots.
Wat zijn tekstbots?
Tekstbots zijn speciale computerprogramma’s die op basis van data tekst kunnen produceren. Eerder dit jaar schreef een journalist met behulp van een tekstbot een nieuwsartikel over een lichte aardbeving in Los Angeles. De tekstbot haalde onder andere meteorologische gegevens binnen van verschillende seismografen en vertaalde deze in cijfers. Daarna werd deze informatie naar de computer van de journalist. gestuurd. De journalist haalde de relevante informatie er uit en schreef een artikel in alledaags Engels. In de toekomst hoeven journalisten niet eens meer nieuws te schrijven, maar neemt het tekstbot alles uit handen.
Quill-systeem
Dit zogenaamde Quill-systeem werkt via verschillende stappen. Als eerste wordt data geïmporteerd en geanalyseerd. Daarna zoekt de tekstbot uit welke informatie relevant is. De relevante informatie wordt gestructureerd en omgezet in een tekst met feiten. Als laatste wordt een vertaalslag gemaakt naar een leesbaar nieuwsartikel.
Leesbare en simpele tekst
Dankzij het gebruik van Quill zal er over een paar jaar geen tijd meer worden verspild aan het uitcijferen van Excel-sheets of het interpreteren van grafieken. Quill analyseert deze gegevens en spuugt een leesbare en simpele tekst uit. In de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn dat tekstbots voor iedere lezer een aangepaste tekst schrijven, op basis van de over hem of haar bekende gegevens.
Nieuws neemt toe
Hoewel Hammond claimt dat in 2025 90% van het nieuws door robots uitgevoerd zal gaan worden, betekent dit niet dat ook 90% van de journalisten vervangen zal worden. Het aantal nieuwsartikelen in de wereld zal juist flink gaan toenemen.