Hoe een vertaalfout het begin werd van een handige vertaalapp

De zomer staat weer voor de deur; vakanties zijn geboekt. Nog een handige app installeren op je smartphone en je bent helemaal ready-to-go.

Reizen naar het Oosten

De apps van Lingmo en Translate4me zijn interessant als je op (zaken)reis gaat naar het Oosten. Vertalen is mogelijk in 37 verschillende talen en de apps zijn speciaal ontworpen voor vakanties in het buitenland, zakelijke onderhandelingen met anderstaligen, persoonlijke afspraken, zakenreizen en taalcursussen.

 

Handige vertaalapp

De bedenker van de apps is de Australiër Danny May, een loodgieter in de zonne-energie-industrie. Toen hij in 2013 voor een zakelijk project in China was, verloor May zijn paspoort. Aangezien hij geen woord Mandarijn of Cantonees sprak, schakelde hij de hulp in van een politieagent tijdens zijn zoektocht naar het Australische consulaat in Shanghai.

Foute vertaling

Hij gebruikte een vertaalapp van een – nu – concurrent. Nadat hij de zin ‘Hello, how are you?’ insprak in de app, kwam deze terug met ‘Hello, I love you’. Een foute vertaling waar de politieagent in kwestie niet erg van onder de indruk was.

Dat was het Eureka-moment waarop May wist dat er een markt was voor een meer nauwkeurige vertaalapp.

Intelligent vertaaloordopje

Naast vertaalapps, heeft May ook het Translate One2One oordopje, ontwikkeld in samenwerking met IBM en deze maand gelanceerd op de United Nations Artificial Intelligence Summit in Genève. Het oordopje is te gebruiken voor acht talen en het mooie van dit stukje kunstmatige intelligentie is volgens May dat het bijleert on the go, inclusief verschillende dialecten en mensen die mompelen.

De Australiër geeft aan dat het niet perse een tool is, ontwikkeld om het werk van vertalers en tolken weg te nemen, maar juist een tool om diplomaten en andere personen toegang te bieden tot extra hulp bij vertalen.

Downloaden

De Translate4me apps zijn te downloaden via Google Play en iTunes voor smartphones en tablets.


Top