Amerikanen ontwikkelen vertaalmachine om emoji-tekens te vertalen

Er lijkt een compleet nieuwe taal op komst te zijn: emoji. Je kent ze wel, de grappige tekentjes op je telefoon, in Google Hangouts en op Facebook. Twee Amerikanen zijn van plan om een emoji-vertaalmachine te ontwikkelen. Een handige software waarbij Engelse zinnen kunnen worden vertaald in de emoji-afbeeldingen.

Wat is een emoji?

Een emoji is een ideogram of een smiley die we tegenwoordig in allerhande berichten en websites gebruiken. Het woord komt uit het Japans en betekent letterlijk ‘afbeelding’ + ‘karakter’. Vele van deze emoji-codes zijn te gebruiken op smartphones en enkele emoji-tekens zijn opgenomen in Unicode.

Emoji-taal

Fred Benenson wil samen met een vriend emoji omzetten in een bruikbare taal. ‘Emoji zijn nu een essentieel onderdeel van hoe we met elkaar praten. Door te experimenteren met emoji-tekens begrijpen we beter wat de tekens betekenen en hoe we ze kunnen gebruiken’, legt Benenson uit. Eerder bracht Benenson al het wereldberoemde boek ‘Moby Dick’ uit vertaald in emoji-tekens. Deze vertaling verscheen in 2013 onder de toepasselijke naam ‘Emoji Dick‘.

Er bestaan geen universele regels voor het gebruik van emoji-tekens: geen grammatica, geen betekenissen en geen syntax. Tijd voor een vertaalmachine volgens Benenson. Daarom is hij op Kickstarter, een crowdfundingwebsite waar hij ook zijn Moby Dick vertaling is gestart, een project begonnen om geld in te zamelen om deze online tool te bouwen die straks ook complexe Engelse zinnen kan vertalen naar emoji.

Emoji Translation Project

Anders dan eerdere soortgelijke projecten, zal het ‘Emoji Translation Project’ niet alleen maar sleutelwoorden gaan matchen met de bijhorende afbeelding. De online tool zal op een dergelijke manier gaan werken als de vertaalmachine van Google: eerst worden teksten in het Engels en emoji bijeen gezocht (geproduceerd door menselijke vertalers) en daarna worden deze teksten door een algoritme gegooid die op zoek gaat naar patronen. Uiteindelijk krijg je dan passende vertalingen van je Engelse zin. Wil je meer weten? Bezoek dan de website van Kickstarter.


Top